“The Grey” Çıkmaya Değer bir Yolculuk

| | | | | | | | | | | | 8 Mart 2012 Perşembe cokyakindasinemalarda 0 yorum
                    “The Grey” Çıkmaya Değer bir Yolculuk







The Grey filminden bir sahne

Liam Neeson’ın kurtlara yumruk attığı film.

İşte tarih “The Grey” filmini böyle hatırlayacak. Ve evet, Neeson’ın bir eline kırılmış minyatür içki şişelerini bağlayıp, diğer eline bir bıçak aldığı sahne filmin en akılda kalıcı sahnesi. Fakat oldukça aptalca görünen bu sahne gibi, saçma bir film değil.
Neeson, mesleği Alaska’nın vahşi doğasında boru hattında çalışan işçileri kurtlardan korumak için nişancılık yapan, yalnızlığı seven Ottaway karakterini canlandırıyor.. Bu da, intihar etmeyi düşünmediği zamanlardakendisini terk eden karısına sürekli mektup yazmakla uğraşan bir adama oldukça uygun soğuk ve yalnız bir varoluş türü...
Medeniyete doğru yaptığı bir uçak yolculuğu sırasında, uçağı türbülansa girip yere çakılır. Ottway ve birkaç kişi dışında herkes ölür. Üşüyen, korunmasız, mahvolmuş ve donanımsız bu insanlar ne yapacaklarına karar vermek zorunda kalırlar. Ancak içlerinde en iyi kararı verecek kadar yetenekli tek kişi Ottway’dir. Filmin özünde bazılarımızı yataktan çıkartacak, bazılarımızı uçak kazası hayali kurmaktan vazgeçirecek yoğun bir hayatta kalma içgüdüsü anlatılmaktadır.

The Grey - Liam Neeson

Neeson cahillikle entellektüellik arasında bir ileri bir geri giden o adamlardan biri değil. Varlığı bile tarz filmlerini sihirli bir şekilde yükseltiyor. Örneğin “The Grey”de bunu iddiasının seviyesini düşürmeden yapıyor, tıpkı “Schindler’s List”te olduğu gibi. Ottway kır saçlı sert bir adam değil sadece. Neeson ona ilişki kurulabilen biri haline getiren duygusallık katıyor. Rolüne standart bir aksiyon yıldızının katamayacağı bir derinlik kazandırıyor.

Yönetmen, senarist, yapımcı Joe CarnahanSenarist-yönetmen Joe Carnahan, cesur ama keş bir polisin hikayesini anlatan “Narc” (Ölümcül Oyun) filmi ile tanındı. Daha sonra bir Quentin Tarantino filmi olmayı arzulayan fazla biçimlendirilmiş “Smokin’ Aces”i (Tehlikeli Aslar) yarattı. Nihayetinde de adını 2010 yılında Hannibal Smith rolünde yine Neeson’ın oynadığı “A-Team” (A Takımı) filmi ile en yukarılara, büyüklerin yanına yazdırmayı başardı.

Ne var ki, Carnahan son filminde hayranlık uyandıran bir sınırlama sergiliyor. Daha önce de bahsettiğimiz iki yudumluk içki şişelerine, at boyutlarına sahip kurtlara, 3 saniyeden daha uzun sürmemesi gereken birkaç koşu sahnesine, Butch Cassidy ve Sundance Kid’in bile denemediği bir atlayışa rağmen, “The Grey” şaşırtıcı derecede sağlam bir yolculuk. Bu adamlar ciddi bir tehlike altındalar ve onları hayatlarının her dakikasında mücadele etmek zorunda bırakan bir rakipleri var.
The Grey” yaşam ile ölüm ve hayatta kalma içgüdümüz hakkında düşünmemiz için samimi bir çaba sarf etmiş olsa da, yine de bir aksiyon filmi. Çok üstün bir film değil ama Neeson’ın performansı filmi verilen emeklere değer kılıyor...
ÇeviriNisan Benzergil


Torrent link


Altyazı




0 yorum:

Template Hits

Search