Kazanma Sanatı ( Moneyball ) (2011)

| | | | | | | | | | | 11 Mart 2012 Pazar cokyakindasinemalarda 0 yorum

                  Kazanma Sanatı  ( Moneyball ) (2011)

Yönetmen: Bennett Miller
Oyuncular: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, devamı...
Orijinal adı: Moneyball 
uzun metrajlı film ABD . Tür: Dramatik komedi
Süre: 126 dk Yapım yılı: 2011
Dağıtımcı: Warner Bros Turkey 
Özet: 'Oakland A' beysbol takımının başındaki isim olan Billy Beane (Brad Pitt) , kısıtlı bir bütçe ile resmen yoktan bir takım var ederek zengin kuluplere meydan okuyor. Fakat bunu yaparken de beysbol sporunun temel inançlarını baştan aşağıya sarsıyor. Onun yöntemleri kabul görmese, hatta delilik diye nitelendirilse de, Beane inancını ve azmini yitirmeden bildiği yönde ilerlemeye devam ediyor....

Michael Lewis'in "Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game" adlı eserinden Steven Zaillian ve Aaron Sorkin tarafından uyarlanan ve gerçek bir hikaye dayanan filmin başrollerini Brad Pitt, Robin Wright ve Jonah Hill paylaşıyor.

Moneyball, 2005 yılında çektiği ilk filmi Capote ile aynı sene En İyi Yönetmen Oscarı'na aday gösterilen Bennett Miller'ın ikinci uzun metraj çalışması. Dünya prömiyeri Toronto Film Festivali'nde gerçekleştirilen filme yurt dışından şimdiye kadar gelen eleştiriler ve puanlar da oldukça yüksek.


Oakland Athletics takımının genel yöneticisi olan Billy Beane’in 2002 sezonunda yaptıklarını anlatıyor. Durumu kötüye giden, üç as oyuncusunu rakip takımlara kaptıran, kulübün düşük bütçesiyle de yerine yeni ve güçlü oyuncular koyamayan Billy, Yale ekonomi mezunu ve beyzbol istatistiklerinde ilginç teorileri olan Peter Brand ile tanışınca kendine güvenini kazanıp sıra dışı, hatta devrim niteliğinde kararlar alıyor. Bunu yaparken de haliyle birçok insanı karşısına alıyor. Bu durumu en iyi anlatan ise Red Sox’un sahibi John Henry oluyor. 

Ona göre Billy bu sıra dışı kararlarıyla işin sadece ticari yönünü değil, kafalardaki beyzbol ezberini, bu sporun geleneklerini, bu işten para kazanarak ailelerini geçindirmeye çalışan insanları, onların yaşam standartlarını da tehdit ediyor. İnandığı, bir anda sağ kolu haline gelen Peter’ın da makul bilimsel yaklaşımlarıyla inandırıldığı uğurda herkesi karşısına almaktan geri durmayan bir spor kahramanı olarak Billy Beane’in 2002 sezonunun filme alınması isabet olmuş.Moneyball  Billy’nin okul ve profesyonel beyzbolculuk arasında bir tercih yapma durumunda kaldığı gençliğine de geri dönüşler yaparak, bu kahramanlığa ters okuma yapabiliyor. Yani bir yandan risk almanın başarıyı körükleyici etkisinin, diğer yandan riske girmeyip mantıklı kararlar almanın gerekliliğinin altı çiziliyor.

Teknik detaylara bu kadar önem veren bir filme oranla alışılmadık derecede duygusal ve içten bir sona sahip olan  Moneyball kanımca yılın en etkileyici finalini de yaratıyor. Fakat biliyoruz ki bu finalin etkileyiciliği spor filmlerine tipik kolay numaralar ile değil, usta hikaye ve karakter tasarımı sonucu oluşuyor. Ayrıca Kazanma Sanatı ile yüzündeki kırışıklıkları göstermekten korkmayan Brad Pitt'in bir kez daha "yakışıklı film yıldızı"nın ötesinde ne kadar yetenekli olabileceğini görüyoruz. Sonuç olarak Kazanma Sanatı, yılın en iyi filmlerinden biri.



Film nasıl indirilir öğrenmek için Burdan. 

0 yorum:

Template Hits

Search